sobota, 19 lipca 2014

Tarta migdałowo truskawkowa.

Hi


Dzisiaj mam dla Was post kulinarny. Ostatnio miałam trochę czasu wolnego i postanowiłam upiec  pyszną tarte truskawkową. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia swojego wypieku bo w chwil parę,moja rodzina dorwała się do niego i zanim się zorientowałam było za późno. Szkoda bo na prawdę wyszła równie pięknie co na stronie skąd brałam przepis, postanowiłam wkleić zdjęcie z tej oto strony.Przepis nie jest trudny mam nadzieję,że i Wam równie pysznie i pięknie wyjdzie co mi. Miłego pieczenia. :)

 
Składniki na kruchy spód migdałowy:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30 g cukru pudru (2 łyżki)
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 jajko
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub zmiksować malakserem. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę.
Składniki na krem migdałowy:
  • 6 żółtek
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 450 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów 
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości (mikserem z końcówką do ubijania białek). Dodać 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt migdałowy i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.  Dodać masło, pokrojone w kawałki, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem wyłożyć na kruchy spód, schłodzić.
Ponadto:
  • 500 g truskawek, odszypułkowanych, przepołowionych
  • pół szklanki płatków migdałów, podprażonych na suchej patelni
Na schłodzoną tartę wyłożyć truskawki, oprószyć migdałami.
Smacznego :-).

3 komentarze:

  1. to jest jeden z tych momentów, gdy naprawdę bardzo żałuję, że mam alergię na truskawki i nie mogę nawet spróbować takiej pyszności. bo wygląda niezwykle apetycznie. ;)
    pozdrawiam.
    http://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha :3

    http://feel-that-moments.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń